10 juni 2017

De school blijft open!

De juf van de bovenbouw is zwanger; ze is uitgerekend in de zomervakantie. Toen ik in februari in het dorp was had ze het de klas net verteld, nu kon niemand er meer omheen. De kinderen vieren elke echo mee. De regen striemt in Groningen. Er gaat een zelfgemaakte vlag met geverfde gekleurde kinderhanden omhoog bij de Ligthartschool in Westerbroek.

De school is te klein geworden.

Maar de school blijft open. Toen het bericht kwam dat de school moest sluiten was dat een mokerslag. Woede. Straks alle kinderen met de auto het dorp uit. En welk gezin gaat hier dan nog wonen? Maar ze gaven niet op en kwamen in contact met eenmans-sociale beweging Jan Schuurman Hess. Jan had meegemaakt dat de school in Kats (Zeeland) dicht moest en wat dat deed met een dorp. Zijn idee: we beginnen een vereniging zelfstandige dorpsscholen. Laat kleine scholen samenwerken, zorg voor goed onderwijs en red het dorp.

Kwaliteit voorop maar ook weerstand tegen het efficiency denken. Een lange veldtocht door de bureaucratie leek elke keer te stranden. Alsof er iedere keer een nieuwe drempel werd opgeworpen. Jan klopte aan bij de Kamerfractie, zocht en vond medestanders. Gisteren gebeurde het toch: een brief aan de Tweede Kamer waarin het zwart op wit staat: De Ligthartschool in Westerbroek mag “een onderwijskundig experiment” uitvoeren. Hoop voor andere dorpen.

Lees: de school blijft open!

De kinderen trommelden. De ouders en opa’s en oma’s stonden te glimmen van trots. Na de zomervakantie komt de juf haar baby laten zien op school.

Hartelijke groet, Lodewijk Asscher