18 april 2018

Gekke Henkies in de gemeente Voorst

Graag uw aandacht voor onderstaande brief van onze partijgenote Wil Kroon.

Op vrijdag 16 maart woonde ik het lijsttrekkersdebat in Twello bij en bij het onderwerp afval en vuil op straat viel ik bijna van m’n stoel van nijd. De lijsttrekkers mopperden op de burgers die troep zomaar op straat gooiden en vooral de jeugd kreeg er flink van langs. Het bleef bij uitspraken en mopperen over opvoeding en daarom merkte ik op dat als de gemeente meer afvalbakken neer zou zetten bijna alle aanwezigen wel bereid zouden zijn er een zwervend blikje in te gooien. Ik kreeg applaus. De wethouder gaf toe dat er inderdaad heel veel afvalbakken waren weggehaald in de loop der jaren. Ik bleef hierover nadenken en na enige aarzeling schrijf ik deze brief, met het vriendelijk verzoek even tot het eind te lezen.

Vier jaar geleden kwam ik in Terwolde wonen. Daarvoor woonde ik ruim 40 jaar in Deventer. In 2012 begon ik daar met een buurman aan een experiment, en we noemden het al gauw ‘De gekke Henkies’.

We hadden het daarvoor vaak gehad over de troep op straat in onze buurt. Net als velen ergerden we ons er aan, maar we deden niets, tot we (nadat we beiden met pensioen waren gegaan), besloten om gewoon ergens te beginnen.

Vanaf dat moment spraken we elke week 1 uur af en trokken we gewapend met prikstok en plastic zak, beiden verschaft door de gemeente, onze buurt in. Aanvankelijk voelden we ons een beetje opgelaten. Mensen keken ons bevreemd aan, soms vroeg men of we met een taakstraf bezig waren, maar er gingen ook veel duimen omhoog.

Na een paar weken waren we gewend. We leerden de echt vieze plekken kennen en de schoolroutes waar veel blikjes lagen (ja de jeugd kan er wat van…..). We namen af en toe een straat mee iets verder uit onze buurt en ondertussen hadden we, elk aan een kant van de straat, hele gezellige gesprekken. Het belangrijkste was natuurlijk dat de buurt zienderogen schoner werd!
Dat is nu 6 jaar geleden, en sinds ik Deventer heb verlaten is mijn buurman doorgegaan en zijn er zelfs diverse ‘Gekke Henkies-teams’ ontstaan, het werkt namelijk aanstekelijk. De mensen hebben (denken wij) er zelf ook meer lol in om hun omgeving netjes te houden en we voelden ons heel voldaan als we een volle zak troep in de door de gemeente verschafte grijze container konden deponeren.

Gekke Henkies in onze gemeente?
Ik doe een oproep aan de leden van GroenLinks en de Partij van de Arbeid, (je buren mogen ook), om zich bij mij te melden. Als er in elke kern van onze gemeente twee mensen aan de slag willen als Gekke Henkie komt er vanzelf iets op gang. Ik weet dat er al hier en daar al mensen gewoon zelf aan de slag zijn, maar misschien stimuleert het als je het met anderen samen doet.

Voorwaarde om er plezier in te houden is: doe het met z’n tweeën (je hoeft elkaar niet te kennen, dat komt vanzelf wel), en maak serieuze afspraken over de tijden. En een uur per week is echt genoeg, anders hou je het niet vol, tenzij je er natuurlijk meer tijd in wilt steken.

Ik zal met de gemeente praten over een extra grijze container in elk dorp en natuurlijk over prikstokken en plastic zakken. Dat moet toch lukken.
Wil Kroon, Terwolde

Mail als je mee wilt doen naar: [email protected]