PvdA-GroenLinks in Wilp-Achterhoek

26 januari 2018

Als Rijkswaterstaat straks de A1 tussen Apeldoorn en Azelo gaat verbreden wil Algemeen Belang Wilp-Achterhoek dat de snelweg tussen Twello en Apeldoorn wordt voorzien van geluidswallen. Die zouden dan kunnen worden belegd met zonnepanelen zodat er een win-win-situatie ontstaat. Het dorp wordt verlost van geluids­overlast en een ontsierende snelweg en de gemeente Voorst heeft weer een bijdrage in het streven om in 2030 energieneutraal te worden.

De vier-man sterke delegatie van ABWA die deel uitmaakt van een werkgroep die zich bezig houdt met de aanpassingen aan de A1, lichtte vorige week haar plannen toe. Ze deed dit tijdens de openbare fractie­vergadering van PvdA-GroenLinks in de school in Wilp-Achterhoek. Naar aanleiding van de zogenoemde rondetafelgesprekken (RTG) die een week eerder in het gemeentehuis waren gehouden, had raadslid Hans de Graaf eerder op de avond al gezegd dat van het college van B&W op dit gebied weinig valt te verwachten. “Het college fietst mee met Rijkswaterstaat. De wethouder bleek erg slecht op de hoogte te zijn. Op de vraag of de ‘gateway-gedachte’ van de A1 betekent dat er absoluut geen schermen komen, had wethouder Pinkster bijvoorbeeld geen antwoord”.

Het was De Graaf ook niet duidelijk geworden of er namens de gemeente al dan niet een zienswijze tegen de plannen van Rijkswaterstaat was ingediend. Zonder zo’n zienswijze zou de gemeente immers geen recht van spreken meer hebben. De ABWA-delegatie bleek beter op de hoogte: onder de ruim duizend ingediende zienswijzen (bezwaren) tegen de plannen zit er ook een van de gemeente Voorst. Zelf hadden inwoners van Wilp-Achterhoek ook acht van dergelijke bezwaren ingediend.

Een positieve houding bleek er te zijn ten aanzien van de ABWA-plannen om in de omgeving van Bosgoed acht tot tien nieuwe woningen te realiseren. Hans de Graaf noemde in dat verband een initiatief in Beltrum (gemeente Berkelland). Daar wordt nu woningbouw ontwikkeld met subsidie van de provincie. Vanuit dat dorp is een actie gestart voor het bouwen van 15 woningen. “Een goed initiatief van een kleine gemeenschap dat hier wellicht als voorbeeld kan dienen”, aldus De Graaf.

De openbare fractievergadering in Wilp-Achterhoek was de eerste uit een reeks van vier die de PvdA-GroenLinks in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande op locatie zal houden. De volgende zijn in Terwolde in het Dorpshuis op 6 feb., in De Benring in Voorst op 20 feb. en in Teuge in het Dorpshuis op 6 maart.