18 april 2018

Solidariteit in Europa

Met het oog op de (geboorte)Dag van Europa (eigenlijk 9 mei) organiseert  de vredesgroep PAX Twello een gesprek over

SOLIDARITEIT IN EUROPA

woensdag 25 april 19.30 uur in gebouw ‘Irene’ naast de Dorpskerk Twello.

Het begin en verder

Op 9 mei 1950 ging de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal van start – daarmee kwam het produceren van oorlogsmateriaal onder internationaal toezicht. Geen land zou in z’n eentje nog een oorlog kunnen beginnen.   Het was een concrete invulling van ”dat nooit weer”, van het verlangen naar vrede.

De grondleggers hadden aanvankelijk grote idealen over een politieke unie. Maar de landen liepen iets minder hard. Het werd ‘Plan B’: economische samenwerking kreeg prioriteit. De voordelen van profijtelijk handeldrijven zouden vast wel helpen om dan vervolgens de integratie te laten landen.

Nu is er niets mis met zo’n economische insteek; integendeel. Maar zijn we misschien toch iets teveel in het belang van het geld blijven steken? Kunnen we het de 25e over hebben.

Wat doen we die avond?

Dion van den Berg, PAX beleidsadviseur en indertijd betrokken bij het gemeentelijk Voorst-Tordinci contact, geeft een korte schets van ontstaan en ontwikkeling van ‘Europa’; zet ervaringen in breed verband.

Vanuit plaatselijk politiek werk is er inbreng over de wisselwerking tussen gemeente en Europa.

Deelnemers aan kerkelijke contacten en in de Tordinci- relatie vertellen waar en hoe ‘Europa’ voor hen aan betekenis won.

Dit alles als aanzet tot een hopelijk levendige discussie.

Welkom 25 april en neem gerust belangstellenden mee. Inloop vanaf 19.00 uur.

Mieke van Ee, secretaris PAX Vredeswerkgroep Twello