9 februari 2018

Thema-avond ‘Preventie van schulden, Nieuwe kansen in Voorst’

Roel Terwijn

Roel Terwijn

In Nederland heeft 5 tot 7 procent van de huishoudens te maken met problematische schulden, oftewel 373.000 tot 531.000 huishoudens! In onze eigen gemeente heeft 44% van de Voorsternaren van 19 jaar en ouder aangegeven op zijn of haar uitgaven te moeten letten of (grote) moeite te hebben om rond te komen van zijn budget (Bron: Monitor Volwassenen en ouderen Voorst).

Wat kunnen wij preventief doen om te voorkomen, dat deze mensen in problemen komen door schulden? Die vraag staat centraal op de thema-avond over schulden en armoede in de gemeente Voorst, waarbij we ervaringen uit Salland en Apeldoorn tegen het licht houden om te zien wat wij hier in Voorst van kunnen leren. PvdA-GroenLinks organiseert deze thema-avond op 21 februari.

Roel Terwijn is de nieuwe, gedreven directeur/bestuurder van Mens en Welzijn Voorst. Vol overtuiging en met kennis van zaken zoekt hij, samen met organisaties als Stimenz en Christelijke Hogeschool Ede naar nieuwe preventieve benaderingen. Zo moeten ze effectief en kostenbesparend zijn en een positieve maatschappelijke betrokkenheid stimuleren. Hij zal als een van de sprekers op de thema-avond het nieuwe ‘Veil je schuld’ initiatief presenteren en hierover in gesprek gaan met de deelnemers. “Veil je schuld” wil met lokaal betrokken ondernemers, organisaties als Lions, kerken (caritas/ diaconie) en particulieren, schulden opkopen van mensen met beginnende schulden, die zelf met een concreet plan van aanpak aan de slag gaan om herhaling en terugval in schulden te voorkomen.

Een spannend initiatief waarbij maatschappelijke betrokkenheid lokaal vorm krijgt, overheid en particulieren, ondernemers en maatschappelijke instellingen samen een complex vraagstuk als schulden aanpakken. Schulden zijn vaak nog een taboe om over te praten, en het blijft veelal ‘achter de voordeur’. En dat terwijl onderzoek steeds duidelijk maakt dat er bij het ontstaan van schulden vaak veel toeval in het spel is, en ook hoezeer schulden stress geven en belemmerend werken.

Ben je nieuwsgierig geworden, wil je wel eens weten hoe onze welzijnsinstelling werk maakt van schulden preventie of lijkt het een initiatief waar je zelf belang bij kunt hebben? Dan zien we je graag op de thema-avond op woensdag 21 februari om 19.30 in restaurant Taverne in Twello (zaal open om 19.15 uur)