21 april 2014

(T)weet van de week (16 – 2014)

Een betere wereld? Geef burgemeesters de macht!

Een uitspraak van de Amerikaanse invloedrijke politicoloog Benjamin Barber (1938). Hij komt met een even simpel als slim plan: hij wil burgemeesters van grote steden de leiding geven bij de oplossing van grensoverschrijdende problemen.
Bestaat er zoiets als een liberaal fietspad? Een socialistische manier om vuilnis op te halen? Conservatieve trams? Nou dan. Benjamin Barber wil maar zeggen: als je in de maatschappij iets gedaan wilt krijgen kun je maar beter ver blijven van politiek. Of liever van ideologie. Want dat is volgens hem een van de belangrijkste redenen waarom de burgemeesters van grote steden – die boven de partijen behoren te staan – zoveel dingen gedaan krijgen, terwijl de nationale staten z.i. jammerlijk falen bij het oplossen van problemen. Barber vindt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) ‘buitengewoon’. Overigens heeft Nederland volgens Barber nog een flinke slag te maken, te starten bij een gekozen burgemeester.
De belangstelling voor zijn pleidooi, beschreven in zijn recent verschenen boek ‘Als burgemeesters zouden regeren’ is groot.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes. Wie levert de (t)weet voor week 17-2014? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk 26 april naar voorst@pvda.nl