(T)weet van de week

17 maart 2018

(T)weet van de week (11-2018): ‘En vergeet ook al die blikjes niet!’

Statiegeld op flesjes én blikjes is de meest populaire milieumaatregel van Nederland. Ook kiezers van VVD (79%) en CDA (83%) zijn massaal vóór, tonen de cijfers van onderzoeksbureau GfK. Meer dan 230 Nederlandse gemeenten, waaronder Voorst, sloten zich aan bij de Statiegeld-alliantie, die vraagt om statiegeld nog dit jaar uit te breiden.
Toch besloot de regering vorige week zonder blikken of blozen om een beslissing over de invoering van statiegeld op flesjes uit te stellen tot eind 2020. Over blikjes rept de regering met geen woord.
In die tijd moet de industrie zelf het zwerfafval verminderen en de recycling verbeteren tot 90%. Zo niet, dan wordt het statiegeld op flesjes alsnog ingevoerd.

Niemand gelooft dat de bedrijven die doelstellingen halen zonder statiegeld. Maar daar gaat het niet om. Supermarkten lobbyen al tientallen jaren tegen statiegeld. De strategie is even simpel als effectief: presenteer een alternatief plan, beloof beterschap en ga akkoord met de scherpe doelstellingen. Dat wordt ‘meestribbelen’ genoemd.
De regering moet de regie in eigen hand nemen. Kies nú de datum waarop er statiegeld zal zitten op plastic flesjes. Kies voor een datum binnen de termijn van dit kabinet. En vergeet vooral die blikjes niet. Gelezen in dagblad Trouw van 15 maart 2018.

De (T)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes.
Wie levert de (T)weet voor week 12 – 2018? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk vrijdag 23 maart 2018 naar voorst@pvda.nl.