25 april 2015

(T)weet van de week (17 – 2015)

‘Veilige havens voor opvang vluchtelingen onvermijdelijk’.

Dat is de mening van Rob de Wijk in zijn column in dagblad Trouw van 24 april 2015.
Hij schrijft onder meer: “Met de aanhoudende tragedies op de Middellandse Zee lijkt een grote koerswending onafwendbaar. De maatregelen die de Europese Commissie presenteerde zijn uiteindelijk onvoldoende om de vluchtelingenstroom in te perken”. Hij beschrijft de strategie van IS om zoveel mnogelijk chaos te scheppen, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en de dreigende ontwrichting van landen als Italië en Jordanië vanwege de grote aantallen vluchtelingen. “Elders in Europa pikken bevolkingen de immer toenemende stroom vluchtelingen niet meer, wat leidt tot sociale spanningen en politieke instabiliteit. Daarom zal de roep gaan klinken te voorkomen dat vluchtelingen die landen kunnen bereiken’.

Naar de mening van Rob de Wijk vereist dit onorthodoxe maatregelen. “Voor die maatregelen bestaat een precedent. In het begin van de jaren negentig richtten grondtroepen van operatie Haven/Provide Comfort in 58 dagen een safe haven in die de Koerden succesvol tegen de agressie van Saddam Hussein beschermde”.
Hij bepleit de inrichting van veilige havens in crisisgebieden als Irak, Syrië en Libië om de vluchtelingen op te vangen, incl. de drenkelingen uit de Middellandse Zee.

(Prof. dr. Rob de Wijk is deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken, directeur van Den Haag Centrum voor Strategische Studies).