(T)weet van de week

8 april 2018

(T)weet van de week (14  – 2018): ‘Het vmbo is niet lager dan havo of vwo’.

Hoe eerlijk is het om mensen met een vmbo-diploma ‘lageropgeleid’ te noemen? Een oproep om die term te vervangen voor ‘praktisch opgeleid’ krijgt veel bijval.

“Stop met mensen lageropgeleid te noemen. Ze zijn praktisch opgeleid. Dat is niet slechter dan theoretisch opgeleid”. Deze uitspraak deed opiniemaker en ondernemer Marianne Zwagerman eind vorige week bij een bijeenkomst met ondernemers. Ze viel fel uit toen iemand in de zaal haar vroeg wat bouwbedrijven kunnen doen om ervoor te zorgen dat er meer laagopgeleide mensen beschikbaar komen, aangezien er een enorm tekort is aan vakmensen in de bouw. Zwagerman onderbrak de vragensteller en hield een betoog om ‘nooit meer’ lageropgeleid te zeggen. “Onbedoeld zetten we een ongelooflijk grote groep vakmensen weg als laag.”
Het filmpje met Zwagermans berisping en pleidooi is een enorm succes. Het is sinds het Paasweekend meer dan een miljoen keer op Facebook bekeken en duizenden keren gedeeld. Op sociale media krijgt Zwagerman veel bijval. (Gelezen in dagblad Trouw van 4 april 2018).

De (T)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes.
Wie levert de (T)weet voor week 15 – 2018? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk vrijdag 13 april 2018 naar voorst@pvda.nl.