27 augustus 2017

(T)weet van de week (34 – 2017): ‘Straks zijn we geen fietsland meer’

De kop boven een artikel (van Hugo van der Steenhoven, adviseur duurzame mobiliteit) in dagblad Trouw van 18 augustus 2017.
Gesignaleerd wordt dat in veel gemeenten duizenden kinderen opgroeien die niet meer leren fietsen en ook geen verkeersexamen meer doen op de basisschool. In Rotterdam bijvoorbeeld deed tot vorig jaar nog maar 15% van de scholen mee met het verkeersexamen. De scholen gaven aan dat de helft van de kinderen niet kon fietsen. In veel gemeenten is het nauwelijks beter. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker uit een oogpunt van verkeersveiligheid voor kinderen. Als we op deze voet doorgaan is Nederland straks geen fietsland meer.
Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Vorig jaar is het programma ‘Tour de force’ opgestart. Een van de speerpunten is om te beginnen in de grootste 35 gemeenten alle kinderen weer op de fiets te krijgen. Daarbij moeten verkeerseducatie en het verkeersexamen (weer) deel uit gaan maken van het gemeentelijk verkeers- en gezondheidsbeleid.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes. Wie levert de (T)weet voor week
35 – 2017? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk vrijdag 1 september 2017 naar voorst@pvda.nl.