10 september 2016

(T)weet van de week (36 – 2016): ‘Ieder mens heeft recht op hoop’

Deze week werd in de 2e Kamer een debat gehouden over de levenslange gevangenisstraf.  Een meerderheid stemde in met een aanpassing die de celdeur ‘op een kier zet’. Na 25 jaar wordt bekeken of de levenslang gestrafte in aanmerking komt voor vrijlating of in ieder geval een resocialisatietraject. Een speciale commissie brengt daarover advies uit aan de minister.

De PvdA heeft al veel langer gepleit voor deze wetsaanpassing. In een debat deze week op NPO-radio 1 zei woordvoerder Jeroen Reccourt: “Wij vinden dat levenslang weliswaar moet kunnen worden opgelegd, maar dat ieder mens recht heeft op hoop. Anders wordt levenslang op termijn een doodstraf”. Een Kamermeerderheid deelde zijn standpunt. Ook de 33 personen die nu levenslang hebben, zouden onder de nieuwe regeling vallern.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes. Wie levert de (t)weet voor week 37 – 2016? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk 16 september 2016 naar voorst@pvda.nl.