30 november 2014

(T)weet van de week (48 – 2014)

‘Asielzaken regelt PvdA liefst in stilte’

Een kop in dagblad Trouw van 26 november. Staatssecretaris  Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) weigerde deze week om extra 250 Syrische vluchtelingen uit te nodigen naar Nederland te komen. Hij druiste daarmee in tegen een Kamermeerderheid, incl. PvdA, die eerder eiste dat Nederland extra 250 Syriërs zou toelaten, bovenop de vijfhonderd vluchtelingen die Nederland jaarlijks los van alle asielprocedures uitnodigt.

Teeven achtte het niet verantwoord om de druk op de asielopvang en de gemeenten nog verder op te voeren. Door de hoge asielinstroom, vooral uit Syrië, hebben gemeenten al veel moeite om woonruimte te vinden voor toegelaten asielzoekers. PvdA-kamerlid Attje Kuiken zei begrip te hebben voor het besluit, gelet op alle inspanningen die worden geleverd door gemeenten. Tot woede van de oppositie.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt las in het debat een hele lijst binnengehaalde punten voor: kinderpardon, geen kinderen meer in detentie, uitbreiding van de opvang van zieke vreemdelingen enz. Allemaal punten die de PvdA  met stille trom heeft binnengehaald. De lijn is duidelijk: de PvdA behaalt haar successen liever stilletjes dan door de VVD openlijk te bruuskeren. Aldus dagblad Trouw.

Een succesvolle lijn dus: slim opereren levert nu eenmaal meer op dan hard schreeuwen.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes.
Wie levert de (t)weet voor week 49 -2014? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk 6 december naar voorst@pvda.nl