1 maart 2015

Zondagbrief 1 maart 2015 – Samen zijn wij één

‘Daniel zegt dat hij en zijn ouders misschien naar Israël gaan, ze vinden het niet veilig meer hier.’ De mededeling sneed door mijn ziel. Net als het beeld van de oude Turkse man die met ontsteltenis de bekladding van de moskee aanschouwt.

De spanning neemt toe in Nederland. De aanslagen in Parijs en Kopenhagen; de gruwelijke daden van de terreurgroep Isis; de bezetting van de bouwplaats van een moskee; de bekladding van auto’s en huizen van lokale PVV-politici. Ze zaaien verwarring, boosheid en angst. Ik ben bezorgd.

Het is een van de grootste opdrachten van deze tijd. Zorgen dat onze samenleving veiligheid en vrijheid blijft bieden aan iedereen. Zorgen dat de gematigde bindende krachten het winnen van hen die ons willen verdelen.

De spanning roept vragen op. Ongemakkelijke vragen over discriminatie, over dubbele standaarden, over de relatie tussen religie en vrijheid. Confronterende vragen waar niet iedereen hetzelfde antwoord op zal geven.

Maar tussen alle vragen weet ik één ding heel zeker: onze strijdlust voor de verbinding is oneindig groot. De afgelopen maanden heeft de Partij van de Arbeid op talloze plekken en met vele gewaardeerde bestuurders en politici laten zien dat we de uitdaging aan kunnen. En dat blijven we doen. Vandaag lanceert de PvdA de website Samen één. Om uitdrukking te geven aan onze zorg én aan onze strijdbaarheid. We laten de samenleving niet uit elkaar vallen. Dit land is Samen één.

Klik op deze link Samen één en doe mee.

 

Met vriendelijke groet, Diederik Samsom

Samen een