19 juni 2016

Zondagbrief 19 juni 2016: Trippelende blote voetjes

Vanmorgen vroeg deed ik net of ik nog sliep terwijl ik lag te genieten van de trippelende blote voetjes op de gang. Het gefluister en gescharrel van mijn zonen die ontbijt en tekeningen maakten.

Vaderdag is er om het vaderschap te vieren maar ook om stil te staan bij de rol van de vaders in ons land. Want dat is heel hard nodig. En niet alleen vandaag.

Een betrokken vader betekent ontzettend veel voor de ontwikkeling van een kind. Het betekent veel voor de moeder, omdat het haar de ruimte geeft om economisch zelfstandig te blijven en het betekent veel voor vaders zelf.

Uit onderzoek blijkt dat betrokken vaders langer leven, gezonder en gelukkiger zijn. We zien onszelf graag als een land waarin er nog maar weinig te klagen valt over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar als je naar de rol van vaders en moeders kijkt dan zie je dat we er nog lang niet zijn.

Nog steeds lijkt de norm dat moeders niet te veel mogen werken. Tegelijk is het de normaalste zaak dat vaders voltijd blijven werken. Als er een kind komt gaan mannen juist vaak meer werken.

Hoe je het thuis verdeelt moet je natuurlijk lekker zelf weten. Maar je moet wel een echte keuze kunnen maken. En dan helpt het als je als vader de ruimte krijgt om ook echt vader te worden. Vanaf de eerste dag.

Daarom gaat het vaderverlof van twee dagen naar vijf. Ik ben erg trots dat geregeld te hebben, ging niet vanzelf. Maar het is een kleine eerste stap. Nadat er veel te lang helemaal niets was gebeurd. Nederland is hekkensluiter in Europa.

Te veel mannen vinden het nog moeilijk om op hun werk te beginnen over hun wens om werk en gezin te combineren. Er valt nog een wereld te winnen. Dan gaat het om ruimere verlofregels maar het wordt ook tijd dat onze cultuur verandert.

Ik wens u een hele fijne Vaderdag en een fijne zondag.

Lodewijk Asscher

Meer lezen over waarom betrokken vaders zo belangrijk zijn? Zo krijg je mannen achter het aanrecht (De Correspondent.nl) >> Parental leave: Where are the fathers? (OECD.org) >> Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden (Tweedekamer.nl) >>