26 februari 2017

Zondagbrief 27 februari 2017: nog 17 dagen te gaan.

Nog 17 dagen en dan is het al zover: op 15 maart gaat Nederland naar de stembus. Al van kleins af aan, toen ik nog met mijn moeder mee het stemhokje in ging, vind ik het een spannende tijd. In de afgelopen weken heb ik flink wat afdelingen bezocht. En of ik nou in Eindhoven, Dordrecht of Coevorden ben: overal voel ik het enthousiasme en de energie van partijgenoten en vrijwilligers die mee wil helpen. Fantastisch! Ook campagne voeren doen we samen. Ik denk niet dat er een andere partij is die zoveel vrijwilligers op de been brengt.

Dat is niet voor niks: 70% van de kiezers heeft nog niet besloten welke partij het vertrouwen krijgt in het stemhokje. Daarom gaan deze weken vele duizenden partijgenoten en vrijwilligers de wijken in om met de kiezers in gesprek te gaan. Over onze resultaten van de afgelopen jaren, zoals de verhoging van het minimumloon voor jongeren. En dat kinderen uit gezinnen waar ze het niet zo breed hebben weer kunnen sporten, naar muziekles kunnen of het theater bezoeken, en zo dezelfde kansen krijgen als mijn kinderen.

Maar de strijd is nog lang niet gestreden. Toen ik gisteren naar Coevorden reed, zag ik een oplegger in een weiland staan met daarop de tekst ‘payrolling vanaf € 1,42. 100% flex, 0% risico’. Dat laat precies zien waar deze campagne over gaat. Want 0% risico geldt niet voor de werknemer, maar voor de werkgever. En 100% flex is voor de werknemer niets anders dan 100% onzekerheid.

Wat doet het met een samenleving als je alle risico’s van werk afschuift op de werknemers? Wij willen payrolling verbieden, want wat doet het met mensen als de spelregels in het voordeel werken van de personen en bedrijven met de duurste advocaten en sluwste managers? PVV en VVD maken het nog bonter: zij willen de collectieve cao’s afschaffen, zodat iedereen zelf met de baas moet onderhandelen. Over je salaris en of je vrij mag zijn met Kerstmis.

Kortom, de strijd voor vast en goed werk die nu is ingezet, is geen strijd van vier jaar. Maar het is wel een strijd die we moeten en kunnen winnen.

Al die Nederlanders die nog hun keuze moeten maken laten we zien waar de PvdA voor staat: nu de overheidsfinanciën op orde zijn en de werkloosheid daalt, kunnen we Nederland echt vooruit brengen. Grote bedrijven moeten netjes belasting betalen, net als de bakker op de hoek. En vaste contracten moeten weer de norm zijn. Eerlijke spelregels voor iedereen, in een samenleving waarin we minder schreeuwen en beter naar elkaar luisteren.

Vanavond gaat Lodewijk Asscher in debat met de andere lijsttrekkers in het eerste nationale tv-debat op RTL. Voor veel kiezers een belangrijk moment voor wie ze op 15 maart het vertrouwen zullen geven. Praat online met ons mee via #RTLdebat!

Kortom: de campagne is écht begonnen. Wil jij ook Nederland echt vooruit brengen? Doe dan de komende 17 dagen met ons mee!

Een goede zondag,
Hans Spekman