27 november 2016

Zondagbrief 27 november 2016: Stuur de Partij van de Arbeid linksom!

In 2012 werd ik plotseling werkloos en met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn vaste baan bleek helemaal niet zeker. Als 56-jarige kon ik solliciteren tot ik een ons weeg (en dat duurt even!), maar het bleek volstrekt zinloos. Opleiding, ervaring, netwerk – het betekende helemaal niets. Wel leerde ik de gekmakende bureaucratie en vernedering van het UWV kennen. De crisis werd veroorzaakt door de banken, maar mijn hypotheekbank kon gewoon mijn huis verkopen, ver onder de hypotheekwaarde. Toen maakte ik ook kennis met de niet minder gekmakende bureaucratie om in de schuldsanering te komen. En hoe moeilijk het nu is om dan aan een betaalbare huurwoning te komen… De vernederingen die je moet doorstaan. De bejegening die er voortdurend vanuit gaat dat het wel aan jou zal liggen. Terwijl je om je heen steeds meer mensen ziet die aan jouw problemen een goed belegde boterham verdienen. Gekmakend is het.

Met mij is het uiteindelijk weer goed gekomen. Maar velen hebben dat geluk en die mogelijkheden nog niet gehad.

Ruim 500 duizend mensen zoeken volgens de bekende cijfers actief naar werk. Daarnaast zijn er naar schatting nog zo’n miljoen mensen die dolgraag zouden werken als dat mogelijk zou zijn. 1,5 miljoen mensen leven in armoede in ons land, waarvan meer dan 400 duizend kinderen. De bejegening is in essentie nog niet veranderd. Voor velen is de crisis nog helemaal niet over. Er is nog veel te doen!

Onze Partij van de Arbeid moet daarin beter herkenbaar zijn. De partij moet zich weer richten op haar sociaaldemocratische idealen. Voor volledige werkgelegenheid en bestaanszekerheid. Voor rechtvaardigheid en solidariteit. Voor verheffing en verbinding.

Het is mij helaas niet mogelijk gemaakt om dit tot inzet te maken van de komende lijsttrekkersverkiezing. De koers van het ontwerpverkiezingsprogramma slaat gelukkig wel de goede richting in, linksom! Maar het kan beter, scherper. We moeten echt meer willen investeren in meer werk, in minder ongelijkheid en in minder armoede. Met een Plan voor de Arbeid voor veel nieuwe banen – vooral ook in de publieke sector: zorg, onderwijs, veiligheid, kinderopvang, etc. We moeten basisbanen maken die de tegenprestatie vervangen. We moeten het werk eerlijker verdelen met een 30/32-urige werkweek, meer zorgverlof en een pas op de plaats met de verhoging van de pensioenleeftijd.

Doet u met ons mee? Meld u aan bij http://metvertrouwenlinksom.wordpress.com. Ook komen we graag naar u toe voor een gesprek in uw afdeling, gewest of netwerk. Samen herstellen we het vertrouwen in onze Partij van de Arbeid!
Nog een fijne zondag!
Gerard Bosman

@BosmanGerard
gerardbosman.com
https://www.facebook.com/gerard.bosman.96