4 december 2016

Zondagbrief 4 december 2016: Verrast door een verrassingsei.

Ik beloof mijn dochter van vier soms een chocolade verrassingsei als ze haar bord leeg eet. Een bord met heel veel ‘vieze’ groenten verdwijnt dan rap naar binnen, zonder gezeur. Dat is wel een eitje waard. Bovendien geniet ze van de chocola en de verrassing die er in zit. Die moet natuurlijk zo snel mogelijk in elkaar gezet worden.

Deze week werd ook ik verrast. Die leuke eieren worden blijkbaar door Roemeense kinderen in elkaar gezet. En die kinderen zijn soms pas zes jaar oud. En het is hard doorwerken, want voor 1000 eieren krijgen ze nog geen vier euro. Deze kinderen worden van school gehouden om te werken. Ouders stellen de toekomst van hun kinderen in de waagschaal, omdat armoede hen daartoe dwingt.

De fabrikant van de eieren is verantwoordelijk voor deze kinderarbeid, ook als de productie wordt georganiseerd door een onderaannemer. De fabrikant had meer moeten doen om te controleren wie deze eieren dan voor zo weinig geld in elkaar prutst. Nadat de reportage naar buiten kwam reageerde de fabrikant weer verkeerd. Ze zegden het contract op. Ik kan me voorstellen dat ze niet met die onderaannemer verder willen, maar de gezinnen mogen ze niet zomaar in de steek laten. De kinderen werkten thuis, samen met hun ouders. Als ze die ouders meer zouden betalen en de kinderen terug naar school sturen, hebben zij weer een toekomst. Nu zakken de gezinnen alleen maar dieper in de ellende weg.

Ik wil dat bedrijven meer doen om te voorkomen dat er kinderarbeid in hun producten zit. Goed onderzoek naar risico’s op kinderarbeid en een gedegen plan van aanpak als die risico’s er zijn. Inclusief goede zorg voor kinderen die uitgebuit zijn. Daarom heb ik de initiatiefwet ‘Zorgplicht Kinderarbeid’ geschreven. Binnenkort wordt deze wet in de Tweede Kamer behandeld. Vindt u kinderarbeid in kindersurprises, kleding, goud of andere producten die gewoon in Nederland te koop zijn ook onbestaanbaar? Deel en like onderstaand filmpje dan op Facebook en Twitter, teken de petitie en roep anderen op hetzelfde te doen.

Alvast bedankt voor uw steun!

Fijne zondag, Roelof van Laar
Tweede Kamerlid PvdA