8 juni 2015

Zondagbrief 7 juni 2015 – De Wekker

Met plezier naar je werk of met lood in de schoenen? Maandagavond zat ik met Anke Wiersma aan tafel bij Humberto Tan om te praten over pesten op de werkvloer. Werk is meer dan je inkomen alleen. Het bepaalt mede wie je bent en of je gelukkig bent.

Pesten op de werkvloer ondermijnt je zelfvertrouwen. Op je werk maar ook daar buiten. Maar het gekke is dat er een beetje lacherig over wordt gedaan. Het lijkt wel uit de mode om het over werkplezier te hebben. Maar ken je iemand met burn-out? Heb je wel eens ervaren wat werkstress met je kan doen? Of een onveilige, onvriendelijke werkomgeving?

Men verwacht dat in 2015 voor het eerst in drie jaar het aantal banen toeneemt in Nederland. Hoog tijd. Laten we zorgen dat het ook goed werk is. Scholing voor flexwerkers, eerder een goed contract. Meer aandacht voor de combinatie van werk en privéleven. Waardering en respect, omzien naar elkaar.

Natuurlijk, er zijn ook mensen die het allemaal maar onzin vinden, die zeggen dat als we maar op zijn Amerikaans iedereen alle bescherming afnemen en ieder individueel voor zichzelf laten zorgen we beter af zijn.

Het gaat ons om de kwaliteit van de arbeid. Nu de wereld om ons heen zo snel verandert moeten we onze oude waarden hoog houden met nieuwe oplossingen.

Voor nu: geniet van het mooie weer deze zondag! En voor morgenochtend, als de wekker gaat, wens ik je vast een plezierige en productieve werkdag.
Lodewijk Asscher

PS. Over goed werk gesproken: deze week nam de Eerste Kamer de Wet Aanpak Schijnconstructies aan.