9 oktober 2016

Zondagbrief 9 oktober 2016: Belastingontwijking

Elke week doe ik mijn boodschappen bij kleine ondernemers in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam: de bakker, de slager, de groenteboer, de kaasboer. Allemaal hardwerkende leuke mensen met een groot hart voor hun zaak. Toen bekend werd dat Apple via ingewikkelde constructies maar 0,05% winstbelasting afdraagt, terwijl deze kleine ondernemers gewoon netjes 20% winstbelasting betalen, moest ik aan hen denken. Kwaad maakte het me. Zo onrechtvaardig! Gelukkig ben ik hierin niet alleen. Het verzet is groeiende. We leven in een wereld waar het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt. Mensen, die zelf wel gewoon belasting moeten betalen, pikken dit soort belastingdeals van multinationals niet meer. En daar horen ook politici zoals PvdA’ers Paul Tang en Ed Groot bij. Ze zitten er bovenop om belastingontwijking de wereld uit te helpen.

Afgelopen woensdag heeft Amsterdam laten zien dat het zich bij het verzet tegen belastingontwijking heeft aangesloten. Op Amsterdamse bodem stroomt 4000 miljard euro door meer dan tienduizend brievenbusfirma’s. Samen met collega’s van GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren heb ik een initiatiefvoorstel ingediend, met verschillende maatregelen om belastingontwijking via brievenbusfirma’s voor eens en altijd uit Amsterdam te bannen. Het is met een krappe meerderheid aangenomen. VVD, D66 en CDA stemden tegen. D66 gaf als reden voor hun tegenstem dat niet alle belastingontwijking slecht is. Tja…

Sommigen zeiden: belastingontwijking is een wereldwijd probleem. Daar ligt de problematiek en de oplossing, en dus gaan we daar niet over in de lokale politiek. Ik snap dat standpunt heus wel. Tegelijkertijd is het een beperkte kijk op wat politiek zou moeten zijn. Politiek is niet alleen stukken lezen of het college controleren. Het is ook ergens iets van vinden en een moreel standpunt innemen op Europees, landelijk EN lokaal niveau. De gevolgen van belastingontwijking zijn voelbaar voor Amsterdam en daarmee moet iedereen die dat kan –ook lokaal- zich hierover uitspreken, net als bijvoorbeeld mijn fractievoorzitter Marjolein Moorman onlangs in Buitenhof. Want belastingontwijking gaat net zozeer over de vraag: ‘Wat is rechtvaardig?’, ‘Willen we dit wel in onze stad?’ als over concrete maatregelen.

Wat dit initiatief mij vooral heeft geleerd is dat samen echt sterker maakt. Het bracht in Amsterdam de linkse partijen samen. En ik kon samen optrekken met mijn landelijke en Europese PvdA-collega’s om het verschil te maken. Die samenwerking zet ik graag voort om belastingontwijking voor eens en altijd uit te bannen, uit Amsterdam, uit Nederland en ver daarbuiten. Zodat de Apples van deze wereld gewoon hetzelfde percentage belasting gaan betalen als mijn bakker.

Fijne zondag!
Carolien de Heer
PvdA-raadslid Amsterdam @caroliendeheer