26 december 2016

Zondagbrief 26 december 2016: Helden gezocht!

Ik hoop dat je hele fijne feestdagen hebt (gehad).

Kerst is altijd een goed moment om even stil te staan. Stil te staan bij de mensen om je heen, bij het afgelopen jaar en bij de personen die in het afgelopen jaar belangrijk zijn geweest. Voor jou, voor je omgeving en voor de samenleving als geheel.

Het is tijd om deze mensen, deze helden, eens uitgebreid in het zonnetje te zetten. Iedereen kent wel zo iemand in zijn omgeving. De echte doener die het verschil maakt. Mensen die als er iets gebeurt, in actie komen. Die als er iets beter kan, in beweging komen.

Soms gaat het om iets kleins, soms om iets heel groots. De PvdA wil deze mensen een gezicht geven. Want zij zijn het die Nederland vooruit helpen.

Heb je zo iemand in je omgeving? Nomineer dan hier jouw held. Wij zorgen er dan voor dat ook deze held de aandacht krijgt die hij/ zij verdient.

Of het nou gaat om iemand die boodschappen doet voor een zieke buurvrouw, of de juf die een kind net even die speciale aandacht geeft zodat het vleugels krijgt. De wijkagent, de jeugdtrainer van je voetbalclub, de buurtvader in die lastige wijk. Kortom, mensen die dagelijks hun steentje bijdragen aan een mooier Nederland.

Ik heb voor de politiek gekozen om op die manier bij te dragen aan een beter Nederland. Maar de politiek kan niet zonder deze mensen. Wij als samenleving kunnen niet zonder deze mensen. Ik ben er de afgelopen jaren talloze tegen gekomen. Mensen waar ik diep van onder de indruk was. Want hoewel het gemakkelijk is je op te winden over onrecht, is het moeilijk zo lang door te blijven zetten totdat je het verschil hebt gemaakt.

Deze mensen hebben dat doorzettingsvermogen. Ze dragen op hun eigen manier bij aan verandering. Omdat ze niet konden wegkijken. Niet omdat het in een partijprogramma stond. Zelfs niet omdat het hun werk was.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan Paul Scheerder uit Amsterdam. Dertig jaar geleden begon hij met het opvangen van dakloze jongeren in Amsterdam Noord. Dat is op zijn zachtst gezegd een beetje uit de hand gelopen: het Leefkringhuis in Vogeldorp heeft meerdere opvanghuizen en twee voedselbanken. Als Paul een probleem tegenkomt, laat hij niet los totdat hij het heeft opgelost. Daardoor maakt hij het verschil voor heel veel mensen en daarom is hij een held. Zie hier zijn prachtige verhaal.

Maar ik denk dan ook aan Benny Vonk die in de Achterhoek het initiatief heeft genomen voor Streetball Lichtenberg in Silvolde. Daar hingen kinderen in de armere wijken op straat. Ze veroorzaakten overlast en spanningen in de buurt. Maar een sportclub zat er niet in voor deze jongeren. Benny is in actie gekomen. Inmiddels geeft hij samen met vrijwilligers uit dezelfde wijk basketbaltrainingen. De kinderen doen een leuke sport en de overlast is zienderogen verminderd. Daarom is Benny Vonk een held.

Ik ben heel benieuwd naar jouw held.

Een hele fijne dag nog.
Lodewijk Asscher