Facebook en Google moeten in Nederland belasting betalen!

28 september 2017

Nederland loopt honderden miljoenen aan belastinginkomsten mis, Europa vele miljarden. Het is een gevolg van onmacht tegenover internetgiganten als Facebook en Google, door een gedateerd stelsel van winstbelasting kunnen zij doen en laten wat ze willen zonder eerlijk belasting te betalen.

Het nieuwe kabinet heeft geen visie nodig voor een oplossing. Er liggen namelijk al concrete voorstellen. Er moet alleen gekozen worden.

Tien Europese landen hebben zich deze maand al verenigd achter een plan om internetgiganten dáár te belasten waar ze hun winst maken. Jeroen Dijsselbloem heeft als demissionair minister geen positie kunnen innemen, maar er terecht op gewezen dat het niet lang meer vol te houden is dat belastingen alleen een zelfstandige zaak voor Nederland zijn.

Internetreuzen zoals o.a. Google en Facebook hebben alleen een hoofdkantoor in Ierland. Daardoor betalen deze bedrijven met een miljardenomzet, een paar promille (tiende procenten) aan winstbelasting. De PvdA in het Europees Parlement heeft berekend dat tussen 2013 en 2015 Europese schatkisten zeker vijf miljard euro verloren door de ‘onzichtbaarheid’ van Google en Facebook. Voor Nederland is dit bedrag naar schatting 250 miljoen.

Op dit moment ligt er een voorstel voor het aanpakken van belastingontwijking in Europa. Hierdoor kan een multinational straks niet meer schuiven met winsten tussen vestigingen in verschillende EU-landen, om zo de belastbare basis te verkleinen. Deze hervorming van de winstbelasting is fundamenteel en noodzakelijk. De plannen worden door een aantal landen gesteund, maar dwarsliggers zijn er ook. Ierland, Luxemburg, Malta en ook Nederland hebben zich nog niet uitgesproken.

Laat Nederland geen dwarsligger zijn. Er zullen politieke partijen zijn die nationale soevereiniteit roepen. Maar hoe soeverein is een land als het geen greep heeft op grote bedrijven en als internetgiganten zo ongeveer zelf kunnen bepalen hoeveel belasting ze betalen?

De Europese Commissie, het Europees Parlement en een brede coalitie van lidstaten werken intussen door aan hervormingen. In het huidige systeem gaat dat nooit lukken: de mazen zijn groter dan de prooi. Een moderne standaard voor Europese winstbelasting is daarom nodig.

Die voorstellen liggen er nu. We vragen Nederland de uitnodiging van de andere landen aan te nemen en constructief mee te denken over hoe het stelsel voor winstbelasting eerlijker kan. Dat zullen wij ook bepleiten tijdens een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer op woensdag 27 september.

Wij willen je vragen ons pleidooi te steunen voor het aanpakken van belastingontwijking.
Paul Tang, Europarlementariër
Henk Nijboer, Tweede Kamerlid