7 januari 2017

(T)weet van de week (1- 2017): ‘Ik vroeg me af wat ik nog te bieden had’

Aldus mw. Marja van Dijk (85), sinds kort woonachtig in de woongemeenschap ‘Eikpunt’ in Lent. Het is een trend: jonge senioren zoeken naar nieuwe woonvormen waarin buren voor elkaar zorgen als dat nodig is. In Lent (bij Nijmegen) is zo’n woongemeenschap waar meerdere generaties samenleven.
Tot voor kort woonde mw. van Dijk in Raalte. “Ik voelde me langzaam vereenzamen. Oudere mensen trekken zich steeds meer terug in hun eigen ruimte. Ik wilde dat niet, maar wist niet hoe het anders kon.” Haar dochter, die in de buurt van Lent woont, wees haar op het meergeneratieproject.
Marja van Dijk wist eerst niet of het wat voor haar was, zo’n woongemeenschap, maar ze besloot zich aan te melden. “Ik vond het een fijn idee om elkaar te kunnen helpen. Al vroeg ik mij wel af wat ik als 80-plusser te bieden had.” In de praktijk bleek dat heel veel te zijn. Marja naaide voor veel bewoners de nieuwe gordijnen en past regelmatig op de kinderen in ‘Eikpunt’. “Ik heb zelfs geleerd om nee te zeggen, omdat ik zo vaak gevraagd werd. Ik moest mijn grenzen leren stellen”. Aan de andere kant levert de woongemeenschap Marja ook veel op. “Ik was op zoek naar warmte en geborgenheid. Dat heb ik hier gevonden. Mijn leven heeft weer zin. Ik doe er weer toe.”
(gelezen in dagblad Trouw van 6 januari 2017).

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes. Wie levert de (t)weet voor week 2 – 2017? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk vrijdag 13 januari 2017 naar voorst@pvda.nl.