4 april 2015

(T)weet van de week (14 -2015)

‘ Je bezit is niet van jou, het is je ook maar gegund’.

Een uitspraak van de familie Breman, eigenaar van het gelijknamige installatiebedrijf in Genemuiden. Leidend in hun bedrijfsbeleid is ‘rentmeesterschap’. “Je bezit is niet van jou, het is je ook maar gegund”. En: “We vinden het fantastisch dat elke generatie weer met een schone lei kan beginnen door het meereizen van de financiële buffer. Met dat geld kunnen we ook weer werk bieden aan toekomstige generaties”.  Het familiebedrijf  (1500 werknemers, jaaromzet € 200 miljoen) heeft vanwege de crisis geen werknemer hoeven te ontslaan.

Topbestuurders van de Nederlandse AEX-bedrijven verdienen 51 keer (!) het inkomen van een doorsnee-werknemer, berekende De Volkskrant in 2014. Bij Breman Installatietechniek doen ze het helemaal anders: de monteur heeft evenveel te zeggen als de aandeelhouders, zijnde de familie Breman. Bovendien strijkt de familie als aandeelhouders de winst niet op, maar stopt die voor het overgrote deel in een potje, als buffer voor momenten dat het tegenzit. Over ‘rentmeesterschap’ gesproken……
Een verademing bij alle verhalen over bonussen en exorbitante salarisverhogingen bij banken en andere ondernemingen. En alleen maar oog hebben  voor de belangen van de aandeelhouders!

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes.
Wie levert de (t)weet voor week 15 -2015? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk 11 april  naar voorst@pvda.nl.