4 mei 2014

(T)weet van de week (18 – 2014)

‘Vrijheid kan niet zonder solidariteit’

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw houdt dit jaar de 4 mei-lezing in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij constateert daarin dat broederschap (solidariteit) – 69 jaar na de oorlog – onder druk staat.

In een interview in Trouw van 3 mei zegt hij daarover het volgende.
“De tweede helft van de vorige eeuw was een fantastische periode, met de wederopbouw, toenemende welvaart, bevrijding van mensen van staat en kerk.. Er was toen veel saamhorigheid, terwijl je in deze eeuw veel eenzaamheid ziet”.
“Broederschap is in vergelijking met de waarden vrijheid en gelijkheid de laatste jaren zwaar onderbedeeld. De vereenzaming is nu veel groter dan in de vorige eeuw. Er zijn vrijwilligers nodig om te voorkomen dat mensen eenzaam sterven. Met vreemdelingen gaan we steeds vervelender om. Zo kan ik eindeloos doorgaan.”
“Vrijheid zonder broederschap, wat is dat waard? Vrijheid zonder onderlinge solidariteit, zoals je steeds vaker ziet, is valse vrijheid.”

NB. Met broederschap/solidariteit bedoelt Jan Terlouw ook het rekening houden met anderen, bv. als het om de vrijheid van meningsuiting gaat.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes.
Wie levert de (t)weet voor week 19-2014? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk 10 mei naar voorst@pvda.nl