23 januari 2016

(T)weet van de week (3 – 2016): ‘Alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten’

‘Alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten’

Zo kopte De Stentor van 22 januari 2016. De Tweede Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 (!) voor mensen met een beperking goed. De grote motor achter deze stap was het PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk uit Doetinchem. Ook steunde Kamer zijn voorstel om ‘algemene toegankelijkheid’ wettelijk vast te leggen. Daarmee wordt toegankelijkheid de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering.
Zie verder hieronder een verkorte versie van een interview met hem.

‘Een historische dag voor mensen met een beperking’ (Trouw 22 januari, interview met Otwin van Dijk)

Blije gezichten gisteren (21 januari)op de publieke tribune in de Tweede Kamer. Rolstoelgebruikers, blinden, slechtzienden en doven konden opgelucht ademhalen: na tien jaar keurde de Tweede Kamer met algemene stemmen het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap goed. Vanaf 1 januari 2017 worden ondernemers, overheidsinstellingen en openbaar vervoerbedrijven verplicht hun gebouwen en websites toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. PvdA-Tweede Kamerlid Otwin van Dijk, zelf een rolstoelgebruiker, was een van de grote drijvende krachten achter de uitvoeringswet van het VN-verdrag.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes. Wie levert de (t)weet voor week
4-2016? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk 29 januari naar voorst@pvda.nl.