22 januari 2017

(T)weet van de week (3 – 2017): Acht man rijker dan de halve wereld.

De kop boven een artikel in dagblad Trouw van 16 januari 2017 naar aanleiding van het World Economic Forum in Davos deze week.

De acht rijkste mensen (allemaal mannen) op deze planeet bezitten net iets meer dan de ongeveer 3,7 miljard burgers die de armste helft van de wereldbevolking vormen. Dat schrijft Oxfam in haar rapport ‘Een economie voor de 99 procent’. Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft is de rijkste man met een geschat vermogen van 75 miljard dollar. Hij is overigens ook ’s werelds grootste filantroop.
Er is sprake van een snel groeiende ongelijkheid in inkomen en vermogen. Volgens ontwikkelingsorganisaties zijn belastinghervormingen de beste manier om het geld in de wereld eerlijker te verdelen. Daarmee kunnen kansen voor de armen worden gefinancierd. Het gaat dan om de aanpak van belastingontwijking: belastingparadijzen, superrijken en ‘belastingschuwe’ bedrijven.

De (t)weet van de week kunt u iedere week vinden in Voorster Nieuws, bovenaan in de rubriek Puntjes. Wie levert de (t)weet voor week
4 – 2017? Iedereen mag meedoen! Inzendingen uiterlijk vrijdag 27 januari 2017 naar voorst@pvda.nl.