29 januari 2017

Zondagbrief 29 januari 2017: Zij beslist.

Het kleine zaaltje in een dorpje in de buurt van de Dhaka in Bangladesh zat vol met oudere mannen. De hoofdonderwijzer, de imam, een meneer van de gemeente, een dorpsoudste. En ik. Ze legden me uit waarom ze besloten hadden dat er op hun school lessen seksuele voorlichting moest worden gegeven. Aan de jongens en aan de meisjes. En waarom dat moest in gemengde klassen. En hoeveel moeite ze hadden moeten doen om sommige ouders ervan te overtuigen dat het belangrijk is dat jongeren hun eigen lichaam kennen, dat ze leren over seksualiteit en over gezinsplanning. Want in hun dorp trouwden te veel meisjes veel te jong. Er was seksueel geweld en meisjes durfden nooit nee te zeggen. Ik was ontroerd. Want in dat kleine zaaltje maakten die mannen een heel groot verschil voor de meisjes uit hun dorp.

Zelf beslissen of je seks hebt en met wie. Zelf besluiten wanneer je een kindje krijgt. Zelf de baas zijn over je eigen lichaam. De gewoonste zaak van de wereld voor ons. Maar dat is het niet voor milijoenen meisjes en vrouwen. Deze week werd hun het leven nog veel moeilijker gemaakt door de nieuwe Amerikaanse President Trump. Hij besloot geen geld meer te geven aan organisaties die seksuele voorlichting geven, condooms en andere anticonceptie ter beschikking stellen – alleen maar omdat die organisaties ook zorgen dat vrouwen een veilige abortus kunnen krijgen.

Een heel onverstandig besluit van Trump. Deze organisaties, die goed werk doen, lopen hierdoor bijna 600 miljoen dollar mis. En dat geld is hard nodig. Want bijna 225 miljoen vrouwen en meisjes die een zwangerschap willen voorkomen, kunnen dit niet. Simpelweg omdat ze geen pil of condooms kunnen krijgen. En iedere dag sterven er 800 vrouwen en meisjes door complicaties tijdens hun zwangerschap, en meer dan 100 vrouwen gaan dood als gevolg van een onveilige abortus. Iedere dag.

Dat is onverdraaglijk. Vrouwen en meisjes moeten zelf over hun eigen lichaam kunnen beslissen. Waar ter wereld ze ook wonen. Het is 2017!

We zijn daarom direct tegen de maatregel van Trump in actie gekomen. We hebben een internationaal fonds opgericht. Regeringen, burgers, bedrijven: iedereen kan bijdragen. Het fonds heet, heel toepasselijk, SHE DECIDES – Global Funding Initiative. Nederland heeft alvast 10 miljoen euro gestort. Een heel mooi begin. Nu zet ik mij er voor in dat ook andere landen volgen en geld doneren. België doet al mee, net als Finland. En er gaan er nog heel veel volgen. Overal komen mensen in actie, zoals de Jonge Socialisten en regisseur Willem Bosch die met #ploumen4women op sociale media op veel steun konden rekenen.

U kunt ook helpen. We hoeven dit niet machteloos aan te zien; juist niet! Dit is het moment om de wereld laten zien dat wij pal staan voor vrouwenrechten. Samen vooruit kan niet zonder vrouwen en meisjes. Dan komen we nergens.

Om het helpen makkelijker te maken is er een website gemaakt. Op de website staat meer informatie over het SHE DECIDES fonds en vindt u het rekeningnummer. Ga naar www.shedecides.eu of www.ploumen4women.com en doneer alstublieft.

Tegen de onverschillige politiek van Trump, en voor de rechten van vrouwen en meisjes.

Ik wens u een fijne zondag,
Lilianne Ploumen

She Decides, You Can Help! www.shedecides.eu The Global Fundraising Initiative She Decides is an initiative of Lilianne Ploumen, Netherlands minister for Foreign Trade and Development Cooperation. The aim of this Initiative is to join forces in support of the right of women and girls to decide, freely and for themselves, whether, when and how many children they have.